Photoshop-pyssel o annat.

Idag har jag övat mig på/i Photoshop. Det har visst blivit en återkommande söndagsaktivitet. Så trevligt så!

På schemat idag stod att lära sig MARKERA. En liten detalj som går snabbt att lära sig kan tyckas? Men neeej, det finns hur mycket som helst att ta in. Man måste öva, öva, öva, lära sig de olika snabbkommandona för att kunna "skrolla" och markera samtidigt som bilden är inzoomad, backa i processen och använda de olika markeringsverktygen på rätt sätt (t.ex "polygonalt" lasso - som markerar kantiga föremål bäst, alternativt "magnetiskt" lasso som bara är fantastiskt i allmänhet, man behöver nämligen inte vara särskilt pricksäker alls för den är som en magnet mot objektet!).

När man väl lärt sig detta blir det ack så mycket lättare att markera vissa partier i bilden för att exempelvis kunna ljusa upp, ändra ton, mättnad, färg eller lägga på filter.

1:a övningsbilden kommer här:


Lidingöbron. Här gick jag lös på bilden med det kantiga markeringsverktyget "polygonal lasso".

Sedan övade jag det magnetiska markeringsverktyget på den ståtliga Riddarholmskyrkan i Sthlm.
Här är originalbilden:Bilden tog jag på vår takvandring i höstas. Jag minns att jag tyckte det var svårt med ljuset eftersom solen kom och gick under tiden jag fotade. Kyrkan blev så mörk och "dassig" i färgerna på bilden, inte alls som i verkligheten.

Tack vare det magnetiska lassot - som liksom "slickade" längs med de taggiga spirorna - kunde jag lätt markera endast kyrkan för att ljusa upp endast det partiet (annars skulle ju hela bilden, inklusive himlen, ljusas upp).Nästa steg var att göra kyrkan lite rödare i tonen. Sådär dassigt grå ser den ju faktiskt inte ut i verkligheten.


Blev det för mycket förändringar?
Här kommer originalet igen så ni lätt kan jämföra:____________________________

Under hela denna tid jag suttit och pysslat med photoshop har jag hört svordomar och fnys från köket med jämna mellanrum. Där inne sitter nämligen Joakim och Erik och spelar Twilight Struggle med full fokus. De är för söta alltså.


Joakim funderar på sitt nästa drag?


Fattar nada av spelet, förutom att själva spelplanen ser ut att likna en världskarta :)

_________________________

Något nytt i övrigt?
Tja, vi har ju till exempel fått upp Kuba-fotona ovanför skrivbordet. Spik- spik - spik så var det klart. (Men damn vad svårt det är att beräkna spikar så tavlorna hamnar någorlunda rakt och i linje med varandra.)

Söndag i Lidingö Centrum = very exciting...
Här kan man sitta och kika ut på folket och gatan. Faktiskt ganska trevligt.
Synd att man inte är pensionär och kan göra det för jämnan.


Och så utsikten från vårt balkongfönster.

Det var allt för denna gång! Nu kallar chili con carne och nybakt bröd i köket...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0