Kan vi inte försöka bli av med könsnormerna en gång för alla och bara låta folk få vara sig själva?

 

Om det är något jag tycker är viktigt så är det att belysa könsnormerna så ofta och mycket det bara går. Det är nämligen det första steget i processen att bli av med dem. Och varför ska vi bli av med dem? Tja, om vi vill ha ett samhälle med betydligt färre hatbrott, mobbing och självmord kan det ju vara en bra början.

 

Genus- och jämställdhetsarbete handlar inte om att radera olikheter mellan människor, som så många verkar tro. Folk av den gamla skolan förfasas och tror att målsättningen är att alla ska bli lika. "Låt flickor vara flickor och pojkar vara pojkar!" - skanderar de i parti och minut, utan att sätta sig in i vad det egentligen handlar om. Målsättningen med genustänk är inte att killar ska förbjudas att leka med bilar och flickor att ha rosa kläder. Det handlar om att ge alla individer, oavsett kön, de bästa möjligheterna att få vara sig själva utan att begränsas av normer och föreställningar om hur killar respektive tjejer ska bete sig. Om sedan en pojke vill leka med bilar är det helt ok, men det ska vara av fri vilja och inte för att någon vuxen rynkar på näsan när han tar upp en barbiedocka. För att förenkla det hela. (Sedan har vi det faktum att så många verkar tro att vuxna och andra barn inte skickar ut några signaler för vad som är ett godtagbart beteende, men det är en helt annan historia...)

 

Kan vi inte alla enas om att det är något bra? Något att sträva efter?

 

---------------------------

Det kanske är lätt för mig att sitta och säga nu när jag inte har några barn, men min spontana tanke när jag såg dessa bilder från ett dagis i en förort till Stockholm var att jag inte skulle vilja att mina framtida barn gick på det dagiset.

 

Jag har nämligen en stark känsla av att barnen, beroende på vilket kön de skulle tillhöra, ganska snabbt skulle hamna i en av två trånga fåror för hur man ska bete sig.

 

Fåra 1:

 

Eller fåra 2:

[Bilderna tagna från Lady Dahmers blogg (som för övrigt är helt lysande) och från SVT play - där filmen visades i barnprogrammet "En stund med Leonardo" för några veckor sedan.]

 

________________________________

 

Sedan finns det så otroligt många forum inom vilka könsnormerna tål att belysas. Idag satt jag och funderade på det här med reklam. Om man utgår från ett genusperspektiv när man tittar på reklambilder blir det plötsligt så tydligt (och sorgligt) hur lång väg vi har att gå innan vi blir av med alla osynliga regler för hur män och kvinnor ska se ut och bete sig för att passa in i de respektive mallarna.


Jag såg till exempel bilden nedan och ställde mig frågan hur i hela fillifjonkan det kommer sig att tjejer i reklamer ska se så kåta ut, alldeles oavsett vilken produkt de ska sälja?

 

- "Tyget på den här blusen är så.... sköööönt."

 

-"Här går jag med min nyinköpta väska och förutom att jag är jättenöjd med den är jag så himla, himla kåt."

 

.........................................

 

Det vet vi ju sedan innan att normen för en kille är att se så hård och macho ut som möjligt.

 Blir det inte bara väldigt löjligt när man tänker på det?

 Kvinnan ska vara mjuk och sensuell - mannen hård och tuff.

 

_________________


Även om grabbarna på denna bild är något "metrosexualiserade*" i jämförelse med exempelvis de klassiska Dressmännen (se bild längre ned) så finns det fortfarande ett drag av machoattityd i deras utstrålning. Titta bara på Tuffe Tuffson där till vänster.


[*Metrosexualitet, subkultur eller livsstil bland heterosexuella män, där man intresserar sig för estetik och månar om sitt utseende och livsstil. Källa: wikipedia]

Dressmännen - mansidealets främsta reklampelare? En bild säger mer än tusen ord. För att vara en riktigt ”manlig” man ska du:

- ha en stor bringa och breda axlar

- vara lång och reslig

- ha välmarkerade käkben

- helst vara lite småskäggig och

- utstråla framgång och karriär men på samma gång ha en avslappnad och mjuk attityd ackompanjerad av en god självkänsla.

 

Har jag missat något?

 

Prickar du in dessa attribut är du mer eller mindre hemma som man. Om inte, så kan du få det tufft. (Och då har vi ändå bara avhandlat mansidealet vad gäller utseende. När vi kommer till hur män bör bete sig så finns det tusen andra saker du måste tänka på om du vill passa in i mansnormen.) 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0