Söndag!

Välkommen till min söndagsmorgon.


En ren orgie i självnjuteri. I detta lilla hörn kan man lusläsa DN, lösa korsord, hälla i sig en hel kanna te eller bara peta sig i näsan om man känner för det. Gött!

Efter den utdragna frukosten drog jag iväg på dokumentärfilmsfestival med Mia för andra dagen i följd. Några av filmerna vi såg under helgen var sådär, medan andra var riktigt bra.

De som grep tag i mig mest var följande två filmer - och de rekommenderas VERKLIGEN.


"At night I fly"
En guldbaggebelönad och enormt fängslande (om man får lov att använda det i sammanhanget passande ordet)
skildring av New Folsom-fängelset i USA. Vi tittare fick ta del av en isolerad och brutal värld fylld av vapen, rivaliserande gäng och tungt beväpnade vakter. Mitt i all den grå betongen fanns dock en strimma hopp i form av kulturprojektet "Arts in Correction". Några av de livstidsdömda fångarna som deltog i detta projekt där de fick möjlighet att mötas över rasgränserna och gängtillhörigheterna för att genom att uttrycka sig i ord och musik börja lyssna, känna och kanske för första gången få erfara vad det är att vara människa. Magiskt!
"Los trachados" - (Ungefär "de bortklippta")
En fin och gripande dokumentär om Roberto som lämnade Mexiko och flyttade till Sverige när han var 17 år. I filmen åkte han tillbaka för att försöka ta reda på svaret på en mörk familjehemlighet. Hans 90-åriga mormor, som äger familjens alla foton, har nämligen av outtalad anledning klippt sönder, tejpat eller ritat över vissa av ansiktena på familjefotona. Mormorn vägrar först tala med Roberto, men tids nog öppar hon upp sig om något som varit tabu i årtionden.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0