Premiär!

Nu har jag gjort det för första gången. Använt ordet "hen" i en mening i en konversation. En vän hade varit hos läkaren för ett återkommande besvär och jag frågade "jaha, och vad sa hen då?" Det gick hur bra som helst. Universum exploderade inte. Himlen föll inte ned på jorden. Min vän tittade bara på mig, log och svarade att "jo han sa att..." varpå jag också började kalla läkaren för "han"/"honom".

Detta könsneutrala lilla ord har väckt mycket känslor. "Det är ägnat att utplåna könen!" verkar många tro. Vilket inte kunde vara mer fel. Hen ska ju användas främst när man inte känner till könet på personen man talar om, som i ovan nämnda exempel (istället för att utgå från och befästa normen att läkaren är en man). Eller kanske i en situation när personen själv inte vill avslöja sitt kön.


Hur kan man vara emot att berika språket ytterligare? Det förstår inte jag. Vi ska ju inte radera orden "hon" och "han". Vi ska bara lägga till ett ord för situationer när "hon" eller "han" inte passar in. Ordet "snippa" är ju ett bra exempel på ett ord som skapades eftersom det fanns en lucka i språket. Till en början kändes det kanske märkligt att säga det, men nu fem år senare är det etablerat.

........

Lady Dahmer - min genusguru nummer ett - skrev så klokt i sin blogg att:

"ska vi snacka om att förvirra barn så kan vi diskutera begrepp som brandman, polisman, affärsman, sjöman och liknande. Inte konstigt att de alltid utgår från att det är en han, inte bara pga rådande normer och hur de porträtteras i det offentliga utan även benämningen. Brandman. MAN.

Tänk om vi bytte namn på yrkena och sa brandkvinna istället? Vilken grej! Oavsett kön. Ungefär som sjuksköterska.

För grejen är ju att mannen är norm. Alltså, vi uppfattar man som neutralt. Man. Mannen. Han är neutral och kvinnan är undantaget. Han är normen och kvinnan skiljer sig. Han är människa och kvinnan är kvinna. Man är människa och kvinnan är en människa med tuttar och snippa."


Kommentarer
Postat av: Mamman

På mitt jobb är vi 90% kvinnor, men alla är vi banktjänstemän :)

2012-02-21 @ 21:25:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0